Δείτε το από άλλη γωνία

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του ΑIDS

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 1988 ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αναφορικά με μία από τις φονικότερες επιδημίες της σύγχρονης ιστορίας. Σήμερα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να καταπολεμηθεί οριστικά μέχρι το 2030.

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του ΑIDS
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι νέες διαγνώσεις του ιού HIV στη χώρα μας καταγράφουν ανοδική τάση. Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει ότι ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή και το μεγαλύτερο ποσοστό των διαγνώσεων αφορά σε άτομα ηλικίας 30 με 39 ετών, ενώ υπάρχει αυξητική τάση και σε άτομα ηλικίας 50-64 ετών. 

Οι επιστήμονες επιμένουν ότι η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση λήψη αγωγής σημαίνουν την αύξηση των ετών επιβίωσης, την πιθανότητα αποκατάστασης του ανοσοποιητικού συστήματος και μείωση του ρυθμού μεταδόσεων ανθεκτικών στελεχών του ιού. Τα προβλήματα ωστόσο είναι οι συλλοιμώξεις, αλλά και, σε πολλές περιπτώσεις, η καθυστερημένη διάγνωση, καθώς οι ασθενείς μαθαίνουν ότι είναι οροθετικοί με αφορμή κάποια άλλη ασθένεια. 

Στη χώρα μας, η αντιρετροϊκή αγωγή χορηγείται σε όλα τα άτομα που διαγιγνώσκονται με HIV και είναι ο μόνος τρόπος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιού σε ατομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο δημόσιας υγείας, αφού μειώνεται η νοσηρότητα και θνητότητα εξαιτίας του ιού, αλλά και η πιθανότητα μετάδοσής του. Αυτό εξάλλου είναι και το αντικείμενο της Διακήρυξης της παγκόσμιας εκστρατείας “Undetectable=Untrasmittable”, που συνυπογράφει το Κέντρο Ζωής και αναγνωρίζει ότι όταν ένα άτομο έχει πετύχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο μέσω της θεραπείας του, τότε η πιθανότητα μετάδοσης του ιού μέσω απροφύλακτης σεξουαλικής επαφής είναι αμελητέα έως ανύπαρκτη.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS οφείλει να ευαισθητοποιεί τις κοινωνίες, στις οποίες, ακόμα και σήμερα, παρουσιάζονται φαινόμενα διακρίσεων ή κοινωνικού στίγματος. Τα μέσα ενημέρωσης συνήθως παραπλανούν ή δεν ενημερώνουν σωστά αναφορικά με τον ιό, οπότε καλό είναι κάποιος να αναζητά πληρέστερη ενημέρωση και εξειδικευμένη. Ο νόμος που ισχύει στη χώρα μας από το 2005 για τις Διακρίσεις λόγω αναπηρίας έχει καταστήσει παράνομες τις όποιες διακρίσεις στην εργασία, την εκπαίδευση, κλπ. για άτομα που ζουν με τον ιό HIV.

Σε κάθε περίπτωση, η συμβουλευτική από ειδικούς, όπως και η ψυχολογική υποστήριξη κρίνονται απαραίτητες για άτομα με HIV, όπως απαραίτητη είναι και η ενημέρωση όλων σχετικά με τον ιό, τους τρόπους μετάδοσης και τη στάση μας απέναντι στους συνανθρώπους μας. Δεν ξεχνάμε να κάνουμε κι εμείς το τεστ ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να μην εκθέτουμε τον εαυτό μας στον ιό, ούτε όμως και τους άλλους ανθρώπους. Η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί και για εμάς και για τους συντρόφους μας.

Κλειδί για την έγκαιρη διάγνωση είναι και ένα πρόγραμμα υγείας, το οποίο σας δίνει πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις και ετήσια check ups, ενώ σας εξασφαλίζει οικονομική προστασία για την οικογένειά σας εάν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα υγείας.

To πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων

To πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων

Κάθε χρόνο η ίδια ιστορία. Οι γιορτές, αντί να μας κάνουν χαρούμενους, τελικά μας στρεσάρουν. Τα δώρα, τα τραπέζια, οι απαιτήσεις… Μήπως, τελικά, έχουμε χάσει το νόημα;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δείτε το από άλλη γωνία

10 απλές συμβουλές για οδήγηση σε χιόνι και πάγο

Η οδήγηση σε χιόνι και πάγο απαιτεί ένα διαφορετικό στυλ οδήγησης, άγνωστο στους περισσότερους εντός των τειχών, μιας και ο χειμώνας, ειδικά στην Αθήνα, διαρκεί ελάχιστα, αλλά και μια πρόβλεψη για παν ενδεχόμενο.

Δείτε το από άλλη γωνία

Ποιες τεχνολογίες smartphones εμφανίζονται και στα αυτοκίνητα;

Η αλήθεια είναι ότι αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη της τεχνολογίας έχει αλλάξει τις συνήθειές μας και τον τρόπο που είχαμε μάθει τα πράγματα. Τώρα λοιπόν αυτές οι νέες τεχνολογίες, που έχουν φέρει τα πάνω κάτω, μέσω των smartphones, μπαίνουν και στο αυτοκίνητό μας και μας υπόσχονται ακόμα πιο «έξυπνες» μέρες.

Δείτε το από άλλη γωνία

Ιδέες για χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια και δώρα

Ήρθε η ώρα να στολίσετε το σπίτι και το δέντρο σας και να σκεφτείτε τι δώρο θα κάνετε στους αγαπημένους σας; Επειδή το τέλος της χρονιάς μάς βρίσκει πάντα κάπως στρυμωγμένους οικονομικά, δείτε μερικές εύκολες ιδέες για χειροποίητα στολίδια και δώρα!