Δείτε το από άλλη γωνία

Πώς μιλάμε στα παιδιά για το σεξ;

Έρχεται κάποια στιγμή που όλοι οι γονείς καλούνται να παραδώσουν μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα παιδιά τους. Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για να γίνει λιγότερο άβολη η συγκεκριμένη συζήτηση.

Πώς μιλάμε στα παιδιά για το σεξ;

Η σεξουαλικότητα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Έτσι, ένα παιδί που αναπτύσσεται φυσιολογικά είναι λογικό να θέλει να εξελίξει και τη σεξουαλικότητά του. Βέβαια, όταν μιλάμε θεωρητικά όλα φαντάζουν εύκολα. Τι γίνεται όμως όταν το παιδί σας ρωτήσει «Μαμά, μπαμπά; Πώς γίνονται τα παιδιά;»;

Δυστυχώς, η γνωστή ιστορία με τη μέλισσα που γονιμοποιεί το λουλούδι πιθανώς να κεντρίσει το ενδιαφέρον σε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας, το οποίο όμως στη συνέχεια θα την απορρίψει, καθώς θα διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να ταυτιστεί ούτε με τη μέλισσα, ούτε με το λουλούδι.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους περισσότερους παιδιάτρους και παιδοψυχολόγους, είναι προτιμότερο οι γονείς να μιλούν στα παιδιά ειλικρινά από την αρχή, τόσο για τη γονιμοποίηση, όσο και για το σεξ, παρά να τα μπερδεύουν επινοώντας διάφορα παραμύθια.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να μιλήσετε στο παιδί σας για το σεξ;

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία που πρέπει να μιλήσετε στα παιδιά σας για το σεξ. Όταν θα είναι έτοιμα, θα έρθουν σε εσάς με τις κατάλληλες ερωτήσεις, εφόσον βέβαια έχετε προετοιμάσει κατάλληλα το έδαφος και δεν δείχνετε ότι αισθάνεστε άβολα να συζητήσετε για κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, όταν συμβεί, θα πρέπει να φροντίσετε ώστε να βάλετε τις σωστές βάσεις. Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα!

Πώς θα ανοίξετε μια συζήτηση για το σεξ;

Εάν έχετε διαπιστώσει ότι το παιδί σας έχει αναπτύξει κάποιο ενδιαφέρον για το σεξ, τότε μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και να του μιλήσετε γι’ αυτό την κατάλληλη στιγμή. Για παράδειγμα, εάν η οικογένειά σας πρόκειται σύντομα να μεγαλώσει με την έλευση ενός μωρού, μπορείτε να δείτε αυτό το γεγονός σαν ευκαιρία να απαντήσετε σε πιθανές απορίες που μπορεί να έχει το παιδί σας.

Εναλλακτικά, κάποια τρυφερή σκηνή που μπορεί να τύχει να δει στην τηλεόραση, ή ακόμα και όταν κάνει μπάνιο, μπορούν να πυροδοτήσουν μια εποικοδομητική συζήτηση γύρω από τα φιλιά, τον έρωτα, την αγάπη και γενικότερα τις σχέσεις των δύο φύλων.

Βασικός στόχος όμως αυτής της συζήτησης είναι να κάνετε το παιδί σας να νιώσει άνετα, τόσο με τη σεξουαλικότητά του, όσο και με τη σεξουαλικότητα σαν θέμα συζήτησης. Εφόσον λοιπόν αποφασίσετε να κάνετε μια τέτοιου είδους συζήτηση καλό είναι να αφήσετε το παιδί σας να σας καθοδηγήσει.

Προετοιμαστείτε κατάλληλα ακολουθώντας τα παρακάτω tips:

●     Αποφασίστε ποια είναι η δική σας στάση απέναντι στη σεξουαλικότητα και για ποια θέματα θα θέλατε να συζητήσετε με το παιδί σας.

●     Ενθαρρύνετε τις συζητήσεις και τις ερωτήσεις γύρω από το σεξ, διατηρώντας μια ήρεμη και δεκτική συμπεριφορά.

●     Εξοικειωθείτε με την ιδέα και προσπαθήστε να μη δείχνετε συναισθήματα όπως αμηχανία, ντροπή ή ακόμα και θυμό. Το σεξ δεν θα πρέπει να παρουσιάζεται σαν ταμπού ή ως ανήθικο.

●     Προσπαθήστε να απαντάτε στις ερωτήσεις των παιδιών σας άμεσα, αφιερώνοντας τον κατάλληλο χρόνο προκειμένου να λύσετε τις απορίες τους.

●     Συμβουλευτείτε τη σχετική βιβλιογραφία. Υπάρχουν πολλά βιβλία με βοηθητικές εικόνες, όπως η ανατομία του σώματος, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τη συζήτηση.

Θυμηθείτε: όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά, τόσο πιο απλές και εύκολες είναι οι συζητήσεις γύρω από το σεξ. Στην εφηβεία τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πιο απαιτητικά.

Ποια είναι τα οφέλη του να έχετε μια ανοιχτή επικοινωνία με τα παιδιά σε ό,τι αφορά το σεξ;

Η σεξουαλική παιδεία πρέπει να ξεκινά από το σπίτι. Πολλές φορές οι γονείς πιστεύουν πως δεν είναι οι κατάλληλοι να συζητήσουν με τα παιδιά τους για ένα τέτοιο θέμα, γιατί ενδεχομένως το ίδιο να πίστευαν και οι γονείς τους. Όμως, υπάρχει πιο κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσει στα παιδιά σας για το σεξ από εσάς;

Μιλώντας στα παιδιά σας ανοιχτά για το σεξ, τα βοηθάτε να εξελιχθούν και σε αυτόν τον τομέα, ώστε να πάρουν τις σωστές αποφάσεις στις προσωπικές τους σχέσεις και να προφυλαχθούν από πιθανούς κινδύνους. Προσοχή! Όταν θα μιλήσετε στα παιδιά για την προφύλαξη θα πρέπει να το κάνετε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τα τρομάξετε.

Ακόμα λοιπόν και αν το θέμα του σεξ σας φέρνει σε δύσκολη θέση, με αποτέλεσμα να έχετε αποφύγει τέτοιου είδους συζητήσεις με τα παιδιά σας στο παρελθόν, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ποτέ δεν είναι αργά να τους κάνετε μια συζήτηση! Έτσι, θα διαπιστώσετε και οι ίδιοι ότι δεν ήταν τελικά τόσο δύσκολο…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δείτε το από άλλη γωνία

Οι ποδηλάτες χρειάζονται ασφάλεια;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ακόμα και στα μεγάλα αστικά κέντρα, αποφασίζουν να βάλουν το ποδήλατο στη ζωή τους. Οι ποδηλάτες διαρκώς αυξάνονται σε αριθμό, αλλά πόσοι εξ αυτών γνωρίζουν τι πραγματικά χρειάζονται για να είναι οι ίδιοι και οι άλλοι γύρω τους ασφαλείς; Δείτε γιατί και οι ποδηλάτες χρειάζονται ασφάλεια.

Δείτε το από άλλη γωνία

Tο Ίντερνετ και η Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργούν άγχος και πίεση

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι για το άγχος που νιώθετε μπορεί να μην ευθύνεται κάποιο προσωπικό πρόβλημα, αλλά το internet και η τεχνητή νοημοσύνη; Κι όμως, όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται μια σχετική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό ακριβώς!

Δείτε το από άλλη γωνία

6 πράγματα που δεν θα έτρωγε ποτέ μία διατροφολόγος

Ρωτήσαμε την Εκάβη Γεωργουσοπούλου, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Msc, PhD c., ποια τρόφιμα όχι απλώς θα συνιστούσε στους πελάτες της να μην καταναλώνουν, αλλά δεν θα τα έτρωγε ποτέ ούτε η ίδια! Διαβάστε τι μας είπε.