Αναζητάμε την έμπνευση

Ο εθελοντισμός δεν θέλει χρόνο, θέλει τρόπο

Όσο λες «όταν βρω τον χρόνο…» τόσο δεν θα βρίσκεται. Ξεκίνα τώρα με τα πέντε λεπτά που διαθέτεις και κάνε τη σκέψη πράξη.

Ο εθελοντισμός δεν θέλει χρόνο, θέλει τρόπο

Θα σου έχει ίσως συμβεί. Βλέπεις στην τηλεόραση μια εθελοντική πρωτοβουλία και λες «τι ωραία! Μακάρι να είχα κι εγώ τον χρόνο για εθελοντική προσφορά!». Θα σου πω ένα μυστικό: αν το επιθυμείς πραγματικά, δεν θέλει χρόνο, θέλει τρόπο.

Χρησιμοποίησε τα πέντε λεπτά που έχεις τώρα, μπαίνοντας στην ιστοσελίδα της ΜΚΟ που βρίσκεις πιο ενδιαφέρουσα. Βρες την ενότητα με τους τρόπους που μπορείς να βοηθήσεις και τα επόμενα πέντε λεπτά που θα έχεις ελεύθερα, στείλε ένα email ή πάρε τηλέφωνο και μάθε περισσότερες πληροφορίες. Δεσμεύσου για την πρώτη σου φορά – πες «θα φέρω κέικ στο μπαζάρ», ή «θα έρθω στην επόμενη συνάντηση», ή «μπορώ να διαθέσω δυο ώρες για το τάδε». Πήγαινε, δες αν σου πάει το περιβάλλον, οι άνθρωποι, η χημεία – όσο κι αν συμφωνείς με τον σκοπό μιας πρωτοβουλίας, όσο κι αν θαυμάζεις το έργο της, απαραίτητη προϋπόθεση για να είσαι εθελοντής «διαρκείας» είναι να νιώθεις και να περνάς καλά.

Ουκ εν τω πολλώ τω ευ. Δεν είναι ανάγκη να γίνεις με τη μία εθελοντής πυροσβέστης με συγκεκριμένες βάρδιες στο δασοφυλακείο, κι ας σου φαίνεται τρομερά ενδιαφέρον. Ούτε να αναλάβεις το καθημερινό τάισμα μιας αποικίας αδέσποτων, επειδή έχεις αδυναμία στις γάτες. Αυτές οι «θέσεις» απαιτούν εθελοντές που μπορούν να δεσμευτούν με πρόγραμμα, για συγκεκριμένες μέρες και ώρες την εβδομάδα.

Οι περισσότερες ΜΚΟ, όπως και πολλοί Δήμοι, έχουν ανάγκη από εθελοντές για διαφορετικές εργασίες, πολλές από τις οποίες είναι περιστασιακές ή μπορούν να οργανωθούν σύμφωνα με τον χρόνο των εθελοντών. Μπορεί ακόμη και να είναι κάτι που έχει σχέση με το επάγγελμά σου ή που αξιοποιεί κάποιο «κρυφό» ταλέντο σου, που εσένα σου φαίνεται απλό, ενώ στους άλλους φαίνεται βουνό.

Μερικές, ελάχιστες, ιδέες για το τι και πώς μπορεί κανείς να προσφέρει εθελοντικά:
• Ανάγνωση σε ηλικιωμένους, στο ΚΑΠΗ ή σε έναν οίκο ευγηρίας
Χρόνος: 1 ώρα/εβδομάδα
Υλικά: εφημερίδα/βιβλίο, καθαρή άρθρωση και χαμόγελο
Αιμοδοσία
Χρόνος: 1 ώρα (μαζί με τα πηγαινέλα), 3-4 φορές το χρόνο
• Προσφορά εργασίας σε ΜΚΟ από το σπίτι
Πιθανές εργασίες: γραφικά (έντυπα, αφίσες, προσκλήσεις κ.λπ.), μεταφράσεις, χειροτεχνίες ή ζαχαροπλαστική για bazaar, λογιστικά κοκ
Χρόνος: ad hoc, ανάλογα με την εργασία
• Προσφορά εργασίας σε χώρο ΜΚΟ
Παραδείγματα: Κέντρα Ημέρας, βιβλιοθήκες, ιματιοθήκες, συσσίτια κοκ
Χρόνος: συγκεκριμένες ώρες την εβδομάδα (βάρδιες)
• Καθαρισμός ακτών, ρεμάτων, πάρκων…
Ιδανικό για όλη την οικογένεια
Τι χρειάζεται: μεγάλες σακούλες σκουπιδιών και γάντια μιας χρήσης
Χρόνος: 2 ώρες, που συνδυάζουν βόλτα στον καθαρό αέρα, ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια, εκτόνωση της ενέργειας των παιδιών κι ένα πολύτιμο μάθημα!

Ο εθελοντισμός μπορεί –και πρέπει- να γίνει οικογενειακή υπόθεση. Όσο νωρίτερα μάθει ένα παιδί ότι συχνά η εθελοντική προσφορά έχει μεγαλύτερη αξία από την οικονομική υποστήριξη, τόσο περισσότερο θα νιώθει την ανάγκη να προσφέρει μεγαλώνοντας. Εθελοντής δεν γεννιέσαι, γίνεσαι. Κι όταν γίνεις, δύσκολα ξεγίνεσαι!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναζητάμε την έμπνευση

Γιατί ο εθελοντισμός είναι απαραίτητος

Το οφέλη του εθελοντισμού είναι πολλαπλά τόσο σε κοινωνικό όσο και σε ατομικό επίπεδο

Ο εθελοντισμός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να συνεισφέρει κανείς στην εξέλιξη της κοινωνίας, ενώ αποτελεί σημαντικό πυλώνα της οικονομίας, καθώς παρέχονται υλικά αγαθά και υπηρεσίες σε ομάδες, που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά. Παράλληλα, η αίσθηση της προσφοράς επιδρά θετικά στον ψυχισμό του ίδιου του εθελοντή, αναδεικνύοντας τον εθελοντισμό, ως ένα σημαντικό θεσμό της σύγχρονης κοινωνίας.Αναζητάμε την έμπνευση

Συμβουλές σε γονείς για το καλοκαίρι: Ο απόλυτος οδηγός!

Το καλοκαίρι ξεκινά και όσοι είναι γονείς, ήδη προγραμματίζουν το πώς θα περάσουν τους επόμενους μήνες παρέα με τα παιδιά τους, για να τους χαρίσουν υπέροχες καλοκαιρινές αναμνήσεις. Δες μια λίστα με τις πιο χρήσιμες συμβουλές επιβίωσης για γονείς και απόλαυσε το φετινό καλοκαίρι!

Αναζητάμε την έμπνευση

Κι όμως, η Ελλάδα αριθμεί 5 «έξυπνες πόλεις»

Οι «έξυπνες πόλεις» είναι οι πόλεις που αξιοποιούν τις σύγχρονες τεχνολογίες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και όχι μόνο. Και στην Ελλάδα έχουμε ήδη 5 προηγμένες πόλεις! Εσύ ξέρεις ποιες είναι;