Δείτε το από άλλη γωνία

Δεν είναι τα κορίτσια τόσο καλά στα μαθηματικά όσο τα αγόρια;

Πιστεύετε κι εσείς ότι οι γυναίκες «υστερούν» στις φυσικές επιστήμες; Τότε, μάλλον έχετε πέσει θύμα μιας από τις μεγαλύτερες πλάνες που κυκλοφορούν! 

Δεν είναι τα κορίτσια τόσο καλά στα μαθηματικά όσο τα αγόρια;
Υπάρχει άραγε κανένας που πιστεύει ότι οι γυναίκες πλην εξαιρέσεων είναι εξίσου -ή και περισσότερο- καλές με τους άντρες σε αυτό που συνηθίζουμε να λέμε «θετικές επιστήμες», δηλαδή τα μαθηματικά, τη φυσική, τη χημεία, αλλά και την τεχνολογία ή τη μηχανική; Η αλήθεια είναι ότι όπως παρατηρείται διεθνώς, είναι σχετικά μικρό το ποσοστό των κοριτσιών (σε σχέση πάντα με το άλλο φύλο) που επιλέγουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σ' αυτές τις κατευθύνσεις. Τώρα μια νέα έρευνα έρχεται να υποστηρίξει πως αυτό δεν οφείλεται σε μια έμφυτη απέχθεια ή αδυναμία του γυναικείου φύλου προς τις φυσικές επιστήμες αλλά στο γεγονός ότι από μικρή ηλικία αποθαρρύνονται από τους άλλους όταν τολμούν να διανοηθούν ότι θα μπορούσαν και να είναι πολύ καλές στα μαθηματικά για παράδειγμα.

Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ένας από τους βασικούς λόγους που τα κορίτσια είναι συνήθως πιο αδύναμα στα μαθηματικά από τους συμμαθητές τους είναι ότι οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν από αυτές τις ίδιες απαιτήσεις. Για τις ανάγκες της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το 2012 μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από τρεις διαφορετικές ομάδες ισραηλινών μαθητών από την έκτη τάξη του δημοτικού και μέχρι το τέλος του Λυκείου. Οι μαθητές κλήθηκαν να συμμετέχουν κάθε φορά σε δύο διαφορετικές εξετάσεις: μία την οποία βαθμολογούσαν οι δάσκαλοί τους και μία που τη βαθμολογούσαν ανεξάρτητοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι δεν γνώριζαν καθόλου τους μαθητές (ούτε καν το όνομα ή το φύλο τους).

Φάνηκε, λοιπόν, ότι στο τεστ των μαθηματικών τα κορίτσια έπαιρναν καλύτερο βαθμό από τα αγόρια από τους «ανεξάρτητους» βαθμολογητές, αλλά χειρότερο στο γραπτό που αξιολογήθηκε από τους καθηγητές τους. Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτό δεν φάνηκε να ισχύει για άλλα μαθήματα, όπως η Γλώσσα ή τα Αγγλικά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι δάσκαλοι αυτοί (αλλά και γενικότερα) είχαν την τάση να υπερεκτιμούν τις ικανότητες των αγοριών στις θετικές επιστήμες και αντίστοιχα να υποτιμούν αυτές των κοριτσιών. Το γεγονός αυτό έχει μακροπρόθεσμα ένα σημαντικό αντίκτυπο στις κλίσεις που διαμορφώνουν οι μαθητές. Όπως έχει εκτιμηθεί και από άλλες έρευνες, οι προσδοκίες των εκπαιδευτικών μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά σε ποιο επιστημονικό πεδίο οι μαθητές θα θεωρήσουν ότι έχουν ένα ιδιαίτερο «ταλέντο». Το φαινόμενο αυτό έχει ονομαστεί «φαινόμενο Πυγμαλίωνα» και επιβεβαιώνεται διαρκώς: απλά και μόνο επειδή ένας δάσκαλος πιστεύει πως ένας μαθητής είναι καλός σε κάποιο μάθημα, αυξάνονται οι πιθανότητες αυτό να συμβεί στ' αλήθεια!

Λέτε τόσα χρόνια οι θετικές επιστήμες να έχασαν μερικά φωτεινά θηλυκά μυαλά επειδή κανείς δεν πίστεψε ότι θα τα καταφέρουν; Και να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη έρευνα ήταν αποκλειστικά γυναίκες!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δείτε το από άλλη γωνία

6 πράγματα που δεν θα έτρωγε ποτέ μία διατροφολόγος

Ρωτήσαμε την Εκάβη Γεωργουσοπούλου, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Msc, PhD c., ποια τρόφιμα όχι απλώς θα συνιστούσε στους πελάτες της να μην καταναλώνουν, αλλά δεν θα τα έτρωγε ποτέ ούτε η ίδια! Διαβάστε τι μας είπε.

Δείτε το από άλλη γωνία

O μεσημεριανός υπνάκος ρίχνει την αρτηριακή πίεση

Μια νέα επιστημονική έρευνα έχει καλά νέα για όσους έχουν τη συνήθεια να απολαμβάνουν έναν σύντομο ύπνο το μεσημέρι, καθώς διαπίστωσε πως ο μεσημεριανός ύπνος ρίχνει την πίεση.

Δείτε το από άλλη γωνία

H διαλείπουσα νηστεία είναι όντως πιο αποτελεσματική από την υποθερμιδική δίαιτα;

Αν και χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα, μόλις πριν μερικά χρόνια οι επιστήμονες αποφάσισαν να το εξετάσουν πιο συστηματικά, να μελετήσουν δηλαδή το κατά πόσο η παρατεταμένη αποχή από το φαγητό μπορεί να επιφέρει μεταβολικά ή άλλα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Τι ισχύει λοιπόν σχετικά με τη διαλείπουσα νηστεία;