Δείτε το από άλλη γωνία

Η επιτυχία κρίνεται από την προσωπικότητα κι όχι από την εξυπνάδα

Νέα έρευνα αποκαλύπτει το  «μυστικό της επιτυχίας» και είναι άλλο από αυτό που νομίζατε!

Η επιτυχία κρίνεται από την προσωπικότητα κι όχι από την εξυπνάδα
Πιστεύετε ότι αυτό που χρειάζεται κυρίως ένας άνθρωπος για να γίνει επιτυχημένος σε οποιονδήποτε τομέα είναι η εξυπνάδα ή το ταλέντο; Κι όμως! Μια έρευνα που έγινε  πρόσφατα αποκαλύπτει ότι το «μυστικό της επιτυχίας» βασίζεται σε εντελώς διαφορετικούς παράγοντες! 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Learning and Individual Differences, το στοιχείο που αποτελεί καλύτερο δείκτη πρόβλεψη της επιτυχίας ενός ατόμου είναι η προσωπικότητά του! 

Για τις ανάγκες της έρευνας, ο δρ. Arthur Poropat από τη σχολή Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Griffith μελέτησε τα πέντε πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας (ευσυνειδησία, ειλικρίνεια, χαρούμενη διάθεση, συναισθηματική ισορροπία και εξωστρέφεια) και τη σχέση που είχαν με τις επιδόσεις σπουδαστών. 

Αυτό που διαπίστωσε ήταν ότι όσοι διέθεταν σε μεγαλύτερο ποσοστό αυτά τα χαρακτηριστικά έπαιρναν στις εξετάσεις έως και έναν βαθμό παραπάνω από τους συμφοιτητές τους, ανεξάρτητα από το πόσο έξυπνοι ήταν.  

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που θεωρούν τον εαυτό τους έξυπνο έχουν συχνά την τάση να σταματούν να προσπαθούν πολύ, με αποτέλεσμα οι επιδόσεις τους να μειώνονται, ενώ αντίθετα όσο θεωρούν τον εαυτό τους εργατικό γίνονται όλο και καλύτεροι. 

Η έρευνα του Poropat είναι μια καλή είδηση για όλους όσοι δεν θεωρούν ότι γεννήθηκαν με ένα εξαιρετικά υψηλό IQ. Γιατί, μολονότι η εξυπνάδα είναι κάτι που δεν μπορεί να εξελιχθεί πολύ στη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μπορούν να αλλάξουν αν προσπαθήσει. 

«Η προσωπικότητα αλλάζει και οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν πιο ευσυνείδητοι και ειλικρινείς, με θετικές συνέπειες στην ικανότητά τους να μαθαίνουν πράγματα», όπως σχολιάζει ο ίδιος ο επικεφαλής της έρευνας. «Αντίθετα, δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι η ευφυΐα ‘μαθαίνεται’, παρά το γεγονός ότι στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες εφαρμογές που υπόσχονται ότι μπορούν να το κάνουν». 

Ο ίδιος προτρέπει όποιον θέλει να πετύχει στη ζωή του να επιδιώξει να αναπτύξει όσο περισσότερο γίνεται αυτά τα πέντε χαρακτηριστικά που θεωρεί καίρια σε μια προσωπικότητα που μπορεί να καταφέρει σπουδαία πράγματα. Είναι εκείνα που θα τον κάνουν να θέλει να προσπαθεί όλο και περισσότερο, πράγμα που τελικά είναι στην πραγματικότητα το «κλειδί» το οποίο ανοίγει την πόρτα της επιτυχίας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δείτε το από άλλη γωνία

6 πράγματα που δεν θα έτρωγε ποτέ μία διατροφολόγος

Ρωτήσαμε την Εκάβη Γεωργουσοπούλου, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Msc, PhD c., ποια τρόφιμα όχι απλώς θα συνιστούσε στους πελάτες της να μην καταναλώνουν, αλλά δεν θα τα έτρωγε ποτέ ούτε η ίδια! Διαβάστε τι μας είπε.

Δείτε το από άλλη γωνία

O μεσημεριανός υπνάκος ρίχνει την αρτηριακή πίεση

Μια νέα επιστημονική έρευνα έχει καλά νέα για όσους έχουν τη συνήθεια να απολαμβάνουν έναν σύντομο ύπνο το μεσημέρι, καθώς διαπίστωσε πως ο μεσημεριανός ύπνος ρίχνει την πίεση.

Δείτε το από άλλη γωνία

H διαλείπουσα νηστεία είναι όντως πιο αποτελεσματική από την υποθερμιδική δίαιτα;

Αν και χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα, μόλις πριν μερικά χρόνια οι επιστήμονες αποφάσισαν να το εξετάσουν πιο συστηματικά, να μελετήσουν δηλαδή το κατά πόσο η παρατεταμένη αποχή από το φαγητό μπορεί να επιφέρει μεταβολικά ή άλλα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Τι ισχύει λοιπόν σχετικά με τη διαλείπουσα νηστεία;