Εξυπνότεροι στα καθημερινά

Θετική ψυχολογία: Δεν είναι απλά στάση ζωής, είναι επιστήμη!

Θυμάται κανείς την “Πολυάννα και το Παιχνίδι της Χαράς”; Το θέμα του παλιού παιδικού βιβλίου ήταν πώς να παραμένεις χαρούμενος όταν οι συνθήκες δεν το ευνοούν. Σήμερα το θέμα έχει αναλάβει η επιστήμη.

Θετική ψυχολογία: Δεν είναι απλά στάση ζωής, είναι επιστήμη!
Τι θέλει στην πραγματικότητα κάθε άνθρωπος; Να είναι ευτυχισμένος. Απλά πράγματα. Ξεκάθαρα. Κι όμως… Κάθε μέρα προσπαθούμε να καταφέρουμε τόσα πολλά  που στην πορεία ξεχνάμε να διεκδικήσουμε το πιο σημαντικό: την ευτυχία και τη χαρά στην καθημερινότητά μας. Μια σχετικά νέα επιστήμη έρχεται να εστιάσει σ’ αυτή ακριβώς την ανάγκη μας, για να μας προμηθεύσει με εκείνα τα «όπλα» που χρειαζόμαστε ώστε να απολαύσουμε περισσότερο τη ζωή μας. Ο λόγος για τη Θετική Ψυχολογία, τον κλάδο της ψυχολογίας που ασχολείται με την προαγωγή της ευζωίας, της ευημερίας και της ανάπτυξης των ανθρώπων. Η Θετική Ψυχολογία ασχολείται με το τι μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι και πιο ευτυχισμένοι, σε αντίθεση με την πιο κλασική προσέγγιση της ψυχολογίας που επικεντρώνεται στην ψυχική ασθένεια και σε ό,τι την προκαλεί.

Θετικά συναισθήματα: η καλύτερη «επένδυση»

Η χαρά, η αγάπη, το ενδιαφέρον, ο ενθουσιασμός, δεν είναι μόνο συναισθήματα που μας κάνουν να νιώθουμε καλά. Είναι κινητήριοι μοχλοί για κάθε είδους δράση. Σύμφωνα με τη Θετική ψυχολογία τα θετικά συναισθήματα μάς «ελευθερώνουν», μας βοηθούν να χαλαρώσουμε, να ισορροπήσουμε, να σκεφτούμε μια πληθώρα από εναλλακτικές ιδέες και λύσεις, να αναπτυχθούμε και να ωριμάσουμε. Όταν τα βιώνουμε βελτιωνόμαστε και εμπλουτίζουμε το ρεπερτόριο των σκέψεων και των δράσεων στις οποίες μπορούν να στραφούμε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ζωής. Και το καλύτερο; Κάθε φορά που τα νιώθουμε κινητοποιούμαστε να αισθανθούμε κι άλλα θετικά συναισθήματα, τα οποία με την σειρά τους θα οδηγήσουν σε νέα «διεύρυνση» δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μια αδιάκοπη αλυσίδα, μέχρι η ζωή μας να κατακλυστεί από χαρά και αγάπη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο μηχανισμός αυτός βοηθάει το άτομο να αναπτυχθεί και να ωριμάσει με ιδανικό τρόπο, ενώ παράλληλα συντελεί στη θωράκιση της ψυχικής του υγείας απέναντι σε κάθε διαταραχή!

Το κυνήγι της ευτυχίας

Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια η Ελληνική Εταιρεία Θετικής Ψυχολογίας, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που προωθεί τη Θετική Ψυχολογία στη χώρα μας. Ανάμεσα στις άλλες δράσεις της, διοργανώνει σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα για όποιον θέλει να μάθει τον τρόπο να βλέπει τη ζωή θετικά και να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες με τη βοήθεια της θετικής σκέψης. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εξυπνότεροι στα καθημερινά

5 Βασικοί Όροι των Προγραμμάτων Ασφάλισης Υγείας

Ήρθε η ώρα να αποκτήσεις ένα νέο πρόγραμμα ασφάλισης υγείας ή να ανανεώσεις το παλιό; Από την έρευνά σου, πιθανό να προκύψουν όροι που δεν σου είναι ξεκάθαροι. Το παρακάτω “γλωσσάρι” θα σε βοηθήσει να κάνεις την καλύτερη επιλογή για την υγεία σου!

Εξυπνότεροι στα καθημερινά

9 tips για να οργανώσεις το γραφείο σου

Επιστροφή στο γραφείο μετά τις διακοπές; Κάνε τη μετάβαση πιο ομαλή οργανώνοντας τον χώρο σου και ξεκίνα τη νέα χρονιά με ανανεωμένη διάθεση!

Εξυπνότεροι στα καθημερινά

Ασφάλιση Ζωής: Ποιο Είδος Ταιριάζει Στις Δικές Σου Ανάγκες;

Έχεις αναλογιστεί ποιο είναι το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο ενός ανθρώπου;  Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι μεγάλη αξία έχουν τα ακίνητα, οι επενδύσεις ή οι αποταμιεύσεις. Όμως, αν το καλοσκεφτεί κανείς, το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο τελικά είναι το εισόδημα, καθώς αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουμε τα παραπάνω.