Αναζητάμε την έμπνευση

7 πράγματα που θα μπορέσετε να κάνετε μετά τη σύνταξη

Πριν σπεύσετε να δώσετε απαντήσεις που ταιριάζουν στην πραγματικότητα όπως τη ζούμε σήμερα στη χώρα μας, δείτε πρώτα τι…θέλει να πει ο ποιητής!

7 πράγματα που θα μπορέσετε να κάνετε μετά τη σύνταξη

Αντιλαμβανόμαστε πως αυτή τη στιγμή η φαντασία σας δε επαρκεί για να μπορέσετε να δείτε τον εαυτό σας την ώρα που θα κλείνει η αυλαία της επαγγελματικής σας ζωής. Πάντα είναι δύσκολο για ένα νεότερο άνθρωπο να φανταστεί πώς θα νιώθει στα 60-βάλε, σήμερα, στην Ελλάδα, έχει γίνει πρακτικά δυσκολότερο – δεν είναι απλά άγνωστο, είναι και αγχωτικό!Αυτό και μόνο, βέβαια, αρκεί για να προβλέψει κανείς εγκαίρως και να επενδύσει, όσο ακόμη είναι ενεργός, σε ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Ο θετικά σκεπτόμενος ξέρει πως αυτό, συν την κρατική σύνταξη που θα πάρει – γιατί τα πράγματα, δεν μπορεί,  θα γίνουν κάποια στιγμή καλύτερα!- θα του επιτρέψουν να απολαύσει την δεύτερη νιότη της σύνταξης, έχοντας πια το χρόνο να κάνει αυτά που ονειρευόταν, όσο δεν τον είχε!

Θεωρώντας λοιπόν πως τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα, δείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε, αντί να κάθεστε με το σταυρόλεξο αγκαλιά:

Να ξεκινήσετε την επιχείρηση των ονείρων σας!

Ασχοληθήκατε για πολλά χρόνια με κάτι που δεν ήταν και τόσο σχετικό με τα ενδιαφέροντα ή τα ταλέντα σας; Τώρα, μπορείτε να κάνετε αυτό που πραγματικά σας εμπνέει! Μπορεί να μην έχετε πια την ίδια ενέργεια, έχετε όμως εμπειρία, υπομονή και ελεύθερο χρόνο -στοιχεία που θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα στο χτίσιμο της καινούριας σας καριέρας, όποια κι αν επιλέξετε να είναι!

Να ασχοληθείτε με το αγαπημένο σας χόμπι

Τι ήταν αυτό που με δυσκολία προσπαθούσατε τόσα χρόνια να προλάβετε να κάνετε, έστω και λίγο, επειδή σας ευχαριστούσε τόσο πολύ; Η κηπουρική; Η ορειβασία; Τα παζλ; Η ξυλουργική; Ο χορός; Το μπριτζ; Όποιο κι αν είναι το χόμπι σας, τώρα μπορείτε να του αφιερώσετε το χρόνο που του αξίζει. Αν δεν έχετε κάποιο χόμπι, ακόμα καλύτερα! Έχετε όλο το χρόνο που χρειάζεστε για να ανακαλύψετε τι είναι αυτό που σας ενθουσιάζει και να ξεκινήσετε να ασχολείστε τώρα. 

Να ζήσετε στην εξοχή

Βαρεθήκατε το μποτιλιάρισμα, τα καυσαέρια, τη μισή ώρα γύρω γύρω μέχρι να βρείτε θέση να παρκάρετε; Τι θα λέγατε να μετακομίζατε στην ιδιαίτερη πατρίδα ή στο αγαπημένο σας νησί; (Ισχύει και το αντίθετο: εάν έχετε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας στην επαρχία και θα σας άρεσε το ενδεχόμενο να μπορείτε να δείτε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις κάθε σεζόν, ή να δοκιμάσετε διαφορετικές γεύσεις σε εστιατόρια από όλο τον κόσμο, ή να ανακαλύψετε τη μαγεία της πόλης, μπορείτε να ακολουθήσετε την αντίστροφη διαδρομή).

Να «χορτάσετε» την οικογένεια και τους φίλους σας

Πλέον, δεν υπάρχει λόγος να προσπαθείτε να «στριμώξετε» στο φορτωμένο πρόγραμμά σας την επίσκεψη στους φίλους σας, ούτε να φεύγετε γρήγορα από τις οικογενειακές συγκεντρώσεις γιατί πρέπει να ξυπνήσετε νωρίς το επόμενο πρωί. Τώρα ήρθε η ώρα που μπορείτε να απολαύσετε την παρέα των αγαπημένων σας προσώπων για όσο χρόνο θέλετε!

Να μάθετε καινούρια πράγματα

Ποτέ δεν είναι αργά να μάθετε να επικοινωνείτε σε μια ξένη γλώσσα, να παίζετε ένα μουσικό όργανο, ή ακόμα και να εξελίξετε το γνωστικό αντικείμενο που ήδη κατέχετε. Θα εκπλαγείτε συνειδητοποιώντας πόσα πράγματα έχετε ακόμα να μάθετε! Μπορείτε να γραφτείτε στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, σε Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης ή -γιατί όχι;- να ξεκινήσετε προετοιμασία για να δώσετε Πανελλήνιες!

Να γράψετε την ιστορία της ζωής σας

Για να αποδείξετε σε όλους πόσο «μπροστά» είστε, μπορείτε επίσης να καταγράψετε τις σκέψεις σας όχι σε ένα συμβατικό ημερολόγιο, αλλά σε blog ή σε ό,τι σχετικό τέλος πάντων θα έχει προκύψει μέχρι την εποχή που θα πάρετε σύνταξη!  Αν πάλι θεωρείτε ότι δεν έχετε κάτι συναρπαστικό να καταθέσετε στο χαρτί, μια καλή ιδέα είναι να συλλέξετε κάπου τις αγαπημένες σας συνταγές μαγειρικής, ή να φτιάξετε άλμπουμ με φωτογραφίες από τη ζωή σας. 
Να μην κάνετε τίποτα.

Όσο θυμάστε τον εαυτό σας είχατε πάντα ωράρια, υποχρεώσεις, deadlines, χρονοδιαγράμματα. Τώρα, μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε. Ακόμα κι αν αυτό είναι να μην κάνετε απολύτως τίποτα!

Ό,τι από τα παραπάνω κι αν αποφασίσετε, ή όποια άλλη ιδέα έχετε, μην ξεχνάτε. Με τη σύνταξη απλά τελειώνει μια μεγάλη διαδρομή. Όχι το ταξίδι. Ασχέτως του που βρίσκεται χρονικά ο καθένας, αυτό που καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας, είναι μόνο το πώς επιλέγουμε να την αντιμετωπίσουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναζητάμε την έμπνευση

Διεθνής Ημέρα Οικογένειας: Προστατέψτε τη δική σας με το πρόγραμμα My Family First!

Για εσάς, η οικογένειά σας έρχεται πάντοτε πρώτη! Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Οικογένειας στις 15 Μαΐου, δείτε πώς μπορείτε να την προστατέψετε με το πρόγραμμα My Family First. Δεν χρειάζεται κόπο, απλά καλό προγραμματισμό!

Αναζητάμε την έμπνευση

Τι είναι το πρόγραμμα ασφάλισης ξενοδοχείου και γιατί το χρειάζεστε;

Ένα μόλις βήμα πριν ανοίξει επίσημα η φετινή τουριστική σεζόν, εάν είστε ιδιοκτήτης ξενοδοχείου ή ενοικιαζόμενων δωματίων πρέπει να σκεφτείτε έξυπνα και να θωρακίσετε την επιχείρησή σας με μια ασφάλιση ξενοδοχείου.

Αναζητάμε την έμπνευση

Τα μυστικά που μας διδάσκει η Τζέιν Φόντα για την τρίτη ηλικία!

«Γινόμαστε καλύτεροι καθώς μεγαλώνουμε» είναι η ατάκα που ακούγεται στην αρχή της σειράς «Grace & Frankie» με πρωταγωνίστρια τη Τζέιν Φόντα, που σημειώνει τεράστια επιτυχία και η επιστήμη έρχεται να το επιβεβαιώσει!