Αναζητάμε την έμπνευση

Γιατί δεν είμαστε ευτυχισμένοι;

Τα Χριστούγεννα που όλα ντύνονται γιορτινά και παίρνουν ρυθμό από τα κάλαντα είναι δύσκολο να μην νιώθουμε ευτυχισμένοι. Και όμως, επειδή η ευτυχία ή (αντίστοιχα) η δυστυχία είναι έννοιες υποκειμενικές, έχεις σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί να σαμποτάρεις εσύ την ευτυχία σου;

Γιατί δεν είμαστε ευτυχισμένοι;

Η περίοδος των γιορτών είναι μια περίοδος ατελείωτης ανεμελιάς. Οι διακοπές δίνουν το στίγμα για ξεκούραση και την ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να κάνουμε πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε όλη τη χρονιά λόγω υποχρεώσεων. Με λίγα λόγια, μπορείς να ξεφύγεις από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας και να μειώσεις το άγχος σου. Όμως, το αν θα το πετύχεις, εξαρτάται από εσένα.

Κάποιοι είναι πιο αυστηροί από τους άλλους. Κάποιοι πιο ελαστικοί. Κάποιοι είναι ευτυχισμένοι με μικρά καθημερινά πράγματα, ενώ κάποιοι άλλοι θέλουν να κατακτήσουν τους ουρανούς για να πουν ότι τα έχουν καταφέρει. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, άρα και διαφορετικά τα θέλω του. Είναι, όμως, και μερικά λάθη που μπαίνουν εμπόδιο στην ευτυχία και που μπορεί και εσύ να κάνεις άθελά σου.

Με αφορμή τη νέα χρονιά που έρχεται, δες πώς μπορείς να βελτιώσεις την ευτυχία σου. Ήξερες ότι η ευτυχία είναι συνώνυμο της καλής υγείας;

4 παράγοντες που μπαίνουν εμπόδιο στην ευτυχία σου

1. Συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους. Αν μπαίνεις στη διαδικασία να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους, πάντα θα βρίσκεσαι κατώτερος/η των προσδοκιών σου. Πάντα κάτι θα σου λείπει και αυτό θα σου στερεί την ευχαρίστηση ότι έχεις πετύχει κάτι κι ότι μπορείς να το χαρείς και να είσαι ευτυχής. Ίδια αίσθηση θα έχεις και αν έχεις, ως πρώτο στόχο σου, να δίνεις πράγματα στους γύρω σου, παραμελώντας τον εαυτό σου και τις ανάγκες σου.

2. Εστιάζεις σε αυτά που σου λείπουν και όχι σε όσα έχεις. Είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι εστιάζουμε - κακώς- σε αυτά που μας λείπουν και τείνουμε να μη δίνουμε σημασία σε αυτά που έχουμε. Η κακή αξιολόγηση του τι έχεις μπορεί να είναι παράγοντας «γκρίνιας» σε όλη σου τη ζωή! Γενικά καλό είναι να μην καταπιέζεις τα συναισθήματά σου, να εκφράζεις αυτά που νιώθεις, γιατί αν τα κρατήσεις μέσα σου, θα διογκωθούν και θα σε πνίξουν. Εννοείται όμως ότι δεν θα πρέπει να φτάσεις και στο άλλο άκρο, της καθημερινής γκρίνιας, των παραπόνων, ούτε όμως και της υπερβολικής χαράς. Το μέτρο είναι απαραίτητο σε όλα.

3. Αφήνεις τη γνώμη των άλλων να σε καθοδηγεί. Άλλο ένα λάθος που ίσως κάνεις και χάνεις το αίσθημα της ευτυχίας, είναι ότι αφήνεις τη γνώμη των άλλων να σε καθοδηγεί, ή ακόμα χειρότερα, καθοδηγείσαι από το τι «προτείνει» η μόδα και η εποχή. Το βάρος πρέπει να δίνεται στην προσωπικότητά 

4. Ανησυχείς υπερβολικά για το μέλλον. Αν ανησυχείς υπερβολικά για το μέλλον, χάνεις τα όμορφα του παρόντος. Άλλωστε το να σκέφτεσαι τι θα κάνεις μελλοντικά, μόνο άγχος μπορεί να σου φέρει, ειδικά αν πρόκειται για επιλογές που δεν κάνεις εσύ. Επίσης, μπορείς να ενημερωθείς για τις διαθέσιμες λύσεις που μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη σου. Αντίστοιχα, πρέπει να σταματήσεις να αναμασάς και να σκέφτεσαι τι έκανες στο παρελθόν. Ό,τι έγινε, έγινε. Κάνε την κριτική σου, αποδέξου τον εαυτό σου, διόρθωσε ό,τι θεωρείς ότι πρέπει (και μπορεί) να διορθωθεί και προχώρα. 

Τα παραπάνω μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για να ξεκινήσεις τη νέα χρονιά με πιο θετική διάθεση. Αν θέλεις πιο άμεσα αποτελέσματα μπορείς να κάνεις το “The Smile Test”. Δες πώς, στο video που ακολουθεί:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναζητάμε την έμπνευση

Οικονομική Ευεξία: Απόκτησε υγιή σχέση με τα χρήματα και βελτίωσε τη ζωή σου

Ο νούμερο ένα παράγοντας άγχους σήμερα είναι τα οικονομικά. Πώς θα καλύψω τα βασικά μου έξοδα; Πώς θα κάνω αποταμίευση; Πώς θα πραγματοποιήσω έναν στόχο μου; Εάν σε απασχολούν και εσένα αυτά τα ερωτήματα μάθε πώς μπορείς να αποκτήσεις μια πιο ισορροπημένη σχέση με τα χρήματα κάνοντας και έναν προγραμματισμό για το μέλλον.

Αναζητάμε την έμπνευση

Βάλε στόχο να πετύχεις τους στόχους σου τη Νέα Χρονιά!

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες θέτεις στόχους για τη νέα χρονιά. Άλλους τους πετυχαίνεις και άλλους όχι, γιατί δεν περνούν και όλα από το χέρι σου. Δες παρακάτω πώς θα πετύχεις ένα μεγάλο μέρος των στόχων που έχεις θέσει για τη νέα χρονιά.

Αναζητάμε την έμπνευση

Τι είναι FIRE Movement που υπόσχεται οικονομική ανεξαρτησία και άνετη σύνταξη;

Το κίνημα FIRE είναι ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό γιατί υπόσχεται οικονομική ανεξαρτησία και πρόωρη σύνταξη. Ποια είναι όμως η ουσία πίσω από αυτό το κίνημα και πώς μπορείς να το εκμεταλλευτείς για να προνοήσεις για την οικονομική σου ανεξαρτησία άμεσα, αλλά και στα χρόνια της σύνταξης;