Αναζητάμε την έμπνευση

Γιατί ο εθελοντισμός είναι απαραίτητος

Το οφέλη του εθελοντισμού είναι πολλαπλά τόσο σε κοινωνικό όσο και σε ατομικό επίπεδο

Ο εθελοντισμός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να συνεισφέρει κανείς στην εξέλιξη της κοινωνίας, ενώ αποτελεί σημαντικό πυλώνα της οικονομίας, καθώς παρέχονται υλικά αγαθά και υπηρεσίες σε ομάδες, που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά. Παράλληλα, η αίσθηση της προσφοράς επιδρά θετικά στον ψυχισμό του ίδιου του εθελοντή, αναδεικνύοντας τον εθελοντισμό, ως ένα σημαντικό θεσμό της σύγχρονης κοινωνίας.Γιατί ο εθελοντισμός είναι απαραίτητος

Εθελοντισμός και αυτοβελτίωση

Πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία έδειξε, ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων εθελοντών (σε ποσοστό 70%), αντλεί πλέον περισσότερη ικανοποίηση από τη ζωή, ενώ έχει βελτιωθεί η αυτοεκτίμησή τους. Επιπλέον, έχουν μειωθεί τα συναισθήματα της μοναξιάς (ποσοστό 42%) και του στρες (ποσοστό 33%).

Πιο συγκεκριμένα, έχει αποδειχτεί ότι:

  • Ο εθελοντισμός βοηθάει στη μείωση του στρες, καθώς όταν κανείς σταματά να σκέφτεται τα δικά του προβλήματα εστιάζοντας στην επίλυση ζητημάτων τρίτων, μειώνεται το άγχος, ενισχύεται το ανοσοποιητικό του και αυξάνεται η αίσθηση της ικανοποίησης που νιώθει.
  • Βοηθάει να επαναπροσδιορίσεις τις επιθυμίες σου και τα επόμενα βήματά σου. Το να κάνεις ένα διάλειμμα από την καθημερινότητά σου και να ασχοληθείς με τις ζωές των άλλων, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο σκέψης σου βελτιώνοντας τη ζωή σου.
  • Mέσα από τον εθελοντισμό μπορείς να δημιουργήσεις σχέσεις ζωής και πολύ σπουδαίες φιλίες. Oι άνθρωποι, που θα συναντήσεις, όπως, επίσης, και οι καταστάσεις, που θα αντιμετωπίσεις σίγουρα θα σε βγάλουν από τo comfort zone σου και θα σε φέρουν σε επαφή με νέες κουλτούρες.
  • Ο εθελοντισμός μπορεί να σε βοηθήσει να αναπτύξεις νέες δεξιότητες, δίνοντας ώθηση ή νέα προοπτική στην καριέρα σου. Επιπλέον, οι σύγχρονοι εργοδότες δίνουν βαρύτητα σε βιογραφικά υποψηφίων, οι οποίοι είναι εθελοντές.

Εθελοντισμός και εργασιακή ευεξία

Ο εθελοντισμός, έχει αποδειχτεί, ότι συσχετίζεται θετικά με την βελτιωμένη απόδοση στον χώρο εργασίας. Έρευνα της Deloitte έδειξε, ότι οι εθελοντικές δράσεις βελτιώνουν την ομαδικότητα στην εργασία, ενώ όταν οι δράσεις αυτές γίνονται μέσα στους χώρους εργασίας ενδυναμώνονται οι σχέσεις μεταξύ των υπαλλήλων.

Επιπλέον, η καλλιέργεια εθελοντικής κουλτούρας στην εργασία:

  •     αυξάνει τα επίπεδα εργασιακής ευεξίας και ικανοποίησης
  •     ενδυναμώνει το brand loyalty
  •     αναδεικνύει τα ηγετικά skills των εργαζομένων

Ένα τέτοιο παράδειγμα εθελοντικής προσφοράς, είναι η ενέργεια «Εθελοντές εν Δράσει», που πρόσφατα υλοποίησε ο Όμιλος Eurolife ERB. Για μία ολόκληρη εβδομάδα, όλοι οι εργαζόμενοι συμμετείχαν σε μια σειρά από δραστηριότητες, με στόχο να προσφέρουν σε ανθρώπους που χρειάζονται υποστήριξη και βοήθεια. Κάθε ημέρα ο Όμιλος φιλοξενούσε διαφορετική δράση στις εγκαταστάσεις του, υποστηρίζοντας συνολικά το έργο πέντε διαφορετικών ΜΚΟ. Οι εργαζόμενοι, αφιερώνοντας μόνο λίγα λεπτά από το χρόνο τους καθημερινά, κατάφεραν μέσα σε μία εβδομάδα να υποτιτλίσουν παλιές ελληνικές ταινίες, για να τις απολαύσουν άνθρωποι με δυσκολίες ακοής, ετοίμασαν kits με σχολικά για παιδιά, καθώς και hygiene kits για ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά είδη προσωπικής φροντίδας και υγιεινής. Επίσης, συσκεύασαν κουτιά με απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης για οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και προετοίμασαν σχολικά snacks για παιδιά οικονομικά ευάλωτων οικογενειών. Με τις δράσεις αυτές, όλοι οι εργαζόμενοι μαζί υποστήριξαν τις ΜΚΟ Δρω, Ένα Παιδί Ένας Κόσμος, Emfasis Foundation, Equal Society και Φίλοι του Παιδιού. Η ενέργεια «Εθελοντές εν Δράσει» υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την ethelon, στρατηγικό συνεργάτη του Ομίλου Eurolife ERB σε ό,τι αφορά την επαφή του με την κοινωνία των πολιτών.

Πηγές:

gvi.co.uk

buildabroad.org

protothema.gr

mashable.com

sagepeople.com

deloitte.com

epthinktank.eu


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναζητάμε την έμπνευση

Συμβουλές σε γονείς για το καλοκαίρι: Ο απόλυτος οδηγός!

Το καλοκαίρι ξεκινά και όσοι είναι γονείς, ήδη προγραμματίζουν το πώς θα περάσουν τους επόμενους μήνες παρέα με τα παιδιά τους, για να τους χαρίσουν υπέροχες καλοκαιρινές αναμνήσεις. Δες μια λίστα με τις πιο χρήσιμες συμβουλές επιβίωσης για γονείς και απόλαυσε το φετινό καλοκαίρι!

Αναζητάμε την έμπνευση

Κι όμως, η Ελλάδα αριθμεί 5 «έξυπνες πόλεις»

Οι «έξυπνες πόλεις» είναι οι πόλεις που αξιοποιούν τις σύγχρονες τεχνολογίες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και όχι μόνο. Και στην Ελλάδα έχουμε ήδη 5 προηγμένες πόλεις! Εσύ ξέρεις ποιες είναι;

Αναζητάμε την έμπνευση

Τελειώνει το προνήπιο; Μήπως ήρθε η ώρα να σκεφτείτε το μέλλον του παιδιού σας;

Σας χωρίζουν μόλις δώδεκα χρόνια από τις σπουδές του παιδιού σας, κι όσο μακρινή κι αν σας φαίνεται αυτή η εποχή, ο χρόνος κυλάει πολύ γρήγορα, οπότε καλό είναι να πάρετε από τώρα τις σωστές αποφάσεις.