Όταν δεν ξέρουμε, ρωτάμε

Πώς έχει επηρεάσει η κρίση την διάθεση και την ψυχολογία μας;

Από τη φύση του ο άνθρωπος επηρεάζεται από την κοινωνική κατάσταση που βιώνει. Η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα από το 2008, είναι λογικό να έχει επηρεάσει την ψυχολογία των Ελλήνων. Υπάρχει όμως τρόπος να βγείτε κερδισμένοι, κατά μία έννοια, μέσα από αυτήν την δύσκολη κατάσταση.

Πώς έχει επηρεάσει η κρίση την διάθεση και την ψυχολογία μας;

Είναι γεγονός ότι οι Έλληνες, τα τελευταία χρόνια, βιώνουν ένα είδος κατάθλιψης, το οποίο έχει να κάνει με τα σκληρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται και τις αλλαγές που επιφέρουν στην καθημερινότητα. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι, η οικονομική κρίση μας κοστίζει, τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά.

Σύμφωνα το Πολιτικό Βαρόμετρο του Οκτωβρίου 2017 της Public Issue, ένα μεγάλο ποσοστό πίστευε ότι η κρίση στην Ελλάδα θα κρατήσει για τουλάχιστον 5 χρόνια ακόμα και σχεδόν ο ένας στους δύο (45%) πίστευε ότι η κρίση θα κρατήσει άλλα 10 χρόνια

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, τις απολύσεις και τις αυξήσεις τιμών σε αγαθά πρώτης ανάγκης, μας έχουν κάνει να ανησυχούμε για το μέλλον. Αυτή η οικονομική αστάθεια, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, έχει επιφέρει προβλήματα τόσο στις προσωπικές σχέσεις των ανθρώπων, όπως και δυσλειτουργίες στην διαχείριση κάποιων συναισθημάτων.

Πώς μας έχει επηρεάσει η κρίση ψυχικά;

Οι αρνητικές σκέψεις, που όλοι κάνουμε, έχουν άμεσο αντίκτυπο στη συμπεριφορά μας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Κάποιοι εμφανίζουν μια συμπεριφορά παραίτησης και αντιμετωπίζουν την γενικότερη κατάσταση με παθητικότητα. Άλλοι πάλι, έχουν υιοθετήσει μια πιο μαχητική στάση, προκειμένου να επιβιώσουν.  

Η γκάμα των συναισθημάτων που νιώθει κανείς σε τέτοιες περιπτώσεις - άγχος, άρνηση, ανασφάλεια, θυμός, φόβος- είναι μεγάλη και αυτό καθιστά δύσκολη τη διαχείρισή τους. Πιθανό να έχετε βιώσει και εσείς ένα ή και περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα ή ακόμα και να γνωρίζετε κάποιον που έπαθε κρίση πανικού, από το υπερβολικό άγχος. Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί καταφεύγουν σε ειδικούς, προκειμένου να μάθουν πώς να διαχειρίζονται καλύτερα αυτά τα έντονα συναισθήματα.

Όμως, η λύση του ψυχολόγου μπορεί να μην είναι εφικτή για όλους, λόγω της οικονομικής στενότητας.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Οι ειδικοί προτείνουν να υιοθετήσουμε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης. Σε περιόδους ψυχολογικής πίεσης να προσπαθούμε να σκεφτόμαστε πιο λειτουργικά, αντί να μας κυριεύει το άγχος που μας παραλύει, να προσπαθούμε να βρίσκουμε μικρές και εφικτές λύσεις που θα μας «ξεμπλοκάρουν» στην καθημερινότητα. Με αυτόν τον τρόπο, θα μετατρέψουμε τα αρνητικά συναισθήματα σε θετικά, αφού θα νιώθουμε λιγότερη ανασφάλεια.

Μήπως τελικά αυτή η δύσκολη περίοδος είναι μια ευκαιρία να επανεκτιμήσουμε τις δυνάμεις μας και να διαπιστώσουμε πού μπορούμε να βασιζόμαστε σε μια δύσκολη στιγμή; Σε κάθε περίπτωση, η προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας μας θα μάς δώσει τη δύναμη που χρειαζόμαστε για να το ανακαλύψουμε. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όταν δεν ξέρουμε, ρωτάμε

Αποταμίευση για το Παιδί: Eγγυημένο Kεφάλαιο για Σπουδές

Την ημέρα που αποφάσισες να γίνεις γονιός ήξερες ότι θέλεις να προσφέρεις στο παιδί σου ασφάλεια και σιγουριά για το μέλλον. Ήξερες επίσης ότι για να είναι αυτό εφικτό θα πρέπει να ξεκινήσεις από σήμερα να φροντίζεις για το αύριο του παιδιού σου.

Όταν δεν ξέρουμε, ρωτάμε

ΚΟΚ για Ποδήλατα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

To ποδήλατο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και πολλοί πλέον επιλέγουν να μετακινούνται με ποδήλατο, παντού: στις πόλεις και την ύπαιθρο. Πόσοι όμως γνωρίζουν τι έχει αλλάξει στον ΚΟΚ για τα ποδήλατα, ποια είναι τα νέα σήματα και ποια τα πρόστιμα;

Όταν δεν ξέρουμε, ρωτάμε

Ρωτήσαμε τη δερματολόγο: Τι ισχύει τελικά για την έκθεση στον ήλιο;

Ήρθε το καλοκαίρι και δεν βλέπεις την ώρα να απολαύσεις τη ζεστασιά του ήλιου και να αυξήσεις τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό σου; Πριν το κάνεις συμβουλεύσου τον δερματολόγο!