Αναζητάμε την έμπνευση

Γνωρίστε τους ποδηλατόδρομους της Ελλάδας!

Ποδηλατόδρομοι στην Ελλάδα; Και όμως υπάρχουν και ευνοούν τη χρήση του ποδήλατου που βελτιώνει την καθημερινότητα σε διάφορους τομείς. Μήπως ήρθε η ώρα να υιοθετήσετε και εσείς αυτήν την καθημερινή συνήθεια;

Γνωρίστε τους ποδηλατόδρομους της Ελλάδας!
Το ποδήλατο είναι ο ιδανικός τρόπος μετακίνησης για χώρες, όπως η Ελλάδα που έχει καλοκαιρία τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Επίσης, με την περίοδο κρίσης που διανύουμε τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντολογικά το ποδήλατο μοιάζει η μόνη λύση για οικονομικότερες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον μετακινήσεις.

Από την άλλη, η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες, δεν έχει επίπεδο έδαφος, κάνοντας έτσι τη χρήση ποδηλάτου να μοιάζει πρόκληση. Επίσης, στους ελληνικούς δρόμους, τις περισσότερες φορές, επικρατεί χάος. Οι οδηγοί δεν ακολουθούν τον ΚΟΚ, οι πεζοί δεν χρησιμοποιούν τις διαβάσεις και οι ποδηλάτες εμφανίζονται από εκεί που δεν τους περιμένεις. Είναι εύλογο λοιπόν να σκέφτεστε πως ακόμα κι αν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι στην Ελλάδα ποιες οι πιθανότητες να χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό; Και δεν έχετε άδικο, καθώς η τοπική κοινωνία, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν έχει αποδεχτεί αυτήν την αλλαγή.    

Επομένως, μπορεί να συναντήσετε πεζούς να περπατούν στη μέση του ποδηλατόδρομου νομίζοντας ότι είναι προέκταση του πεζοδρομίου (σε όλους μας έχει τύχει) ή ακόμα χειρότερα να έχουν παρκάρει οχήματα επάνω στο δρόμο. 

Όμως, το ποδήλατο έχει αρκετά οφέλη για τα οποία αξίζει να προσπαθήσουμε, ώστε σιγά σιγά να γίνει τρόπος ζωής.

Τα οφέλη της ποδηλασίας


Μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για τα οφέλη της ποδηλασίας από παλαιότερο άρθρο που έχει δημοσιευτεί στο Ας μιλήσουμε. Ενδεικτικά όμως θα αναφέρουμε ότι το ποδήλατο είναι: 

1. Οικονομικό
2. Ασφαλές
3. Γρήγορο
4. Φιλικό προς το περιβάλλον
5. Ψυχοθεραπευτικό
6. Υγιεινό


Για να μπορεί, όμως, το ποδήλατο να προσφέρει τα παραπάνω οφέλη, θα πρέπει να ακολουθούνται και ορισμένες προδιαγραφές, όπως η οδική ασφάλεια, η συνοχή, η συντομία, η ελκυστικότητα, αλλά και οι άνεση. 

Οι ποδηλατόδρομοι της Ελλάδας

Ακολουθώντας τις παραπάνω προδιαγραφές, έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια κάποιες ενέργειες για τη δημιουργία ποδηλατόδρομων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Στην Αττική

Η Αττική έχει, κυρίως, ποδηλατόδρομους που εξυπηρετούν τοπικές ανάγκες. Δηλαδή τη μετακίνηση εντός του δήμου, σε διάφορες περιοχές. Μόνη εξαίρεση αποτελεί ο ποδηλατόδρομος που δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα και που ενώνει το Θησείο με το Φάληρο. Όμως, έχει γίνει γνωστό ότι στα άμεσα σχέδια του Δήμου Αθηναίων είναι δημιουργία δικτύου ποδηλατόδρομων, που θα εκτείνονται σε τέσσερις περιοχές της Αθήνας. Σε αυτό το δίκτυο προβλέπεται επίσης και η τοποθέτηση ειδικής σήμανσης και Cycle box στα σημεία όπου οι δρόμοι διασταυρώνονται. 

Στο Ναύπλιο

Οι κάτοικοι της περιοχής του Ναυπλίου έχουν στη διάθεσή τους κοινόχρηστα δημοτικά ποδήλατα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούν για τις καθημερινές μετακινήσεις τους, έναντι ενός συμβολικού ποσού που δίνουν στο δήμο, το χρόνο. Επίσης, αυτά τα ποδήλατα μπορούν να τα αξιοποιήσουν και οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή για να ανακαλύψουν το Ναύπλιο και να επισκεφτούν σημαντικά αξιοθέατα. 

Στη Λάρισα

Η Λάρισα είναι ίσως η καταλληλότερη πόλη για ποδήλατο, αφού το έδαφός της είναι, στο μεγαλύτερο μέρος του, ομαλό. Έτσι, η δημιουργία ποδηλατόδρομων μήκους 12χλμ., που συνεχώς επεκτείνονται, δεν προκαλεί εντύπωση. Στο κέντρο της Λάρισας υπάρχουν κοινόχρηστα ποδήλατα τα οποία παρέχονται δωρεάν για μετακινήσεις μέσα στην πόλη.

Στα Τρίκαλα


Οι κάτοικοι των Τρικάλων έχουν υιοθετήσει το ποδήλατο σαν τρόπο καθημερινής μετακίνησης. Βάσει στοιχείων, λέγεται ότι στους δρόμους των Τρικάλων κυκλοφορούν περίπου 30.000 ποδήλατα! Παρακολουθήστε το video που δημιούργησε ο Δήμος Τρικκαίων για ασφαλή μετακίνηση με ποδήλατο στην πόλη: 

https://www.youtube.com/watch?v=VXEFtjwhZJg

Στη Θεσσαλονίκη 

Μέρος του ποδηλατόδρομου της συμπρωτεύουσας περνάει από τον παραλιακό δρόμο, επιτρέποντας στους ποδηλάτες να θαυμάσουν τον Λευκό Πύργο, τις ομπρέλες και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στο Θερμαϊκό.

Στην Καρδίτσα


Η Καρδίτσα έχει ένα ποδηλατικό δίκτυο που εκτείνεται συνολικά σε 14 χλμ. και καλύπτει τόσο το κέντρο της πόλης όσο και την περιφέρεια. Έτσι, μπορεί κανείς να ανακαλύψει αυτήν την όμορφη πόλη και με ποδήλατο.

Τέλος, όπως διαπιστώνετε, με το πέρασμα του χρόνου όλο και περισσότερες περιοχές της Ελλάδας υιοθετούν αυτόν τον πιο οικονομικό, περιβαλλοντολογικό και υγιή τρόπο μετακίνησης. Μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για τους ποδηλατόδρομους στην Ελλάδα από το σύνδεσμο που έχει δημιουργήσει ο καθηγητής Κώστας Αθανασόπουλος (Δρ. Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός του ΕΜΠ) στο Google maps και να εντάξετε και εσείς το ποδήλατο στην καθημερινότητά σας.

Σε κάθε περίπτωση, με την επιλογή του κατάλληλου κράνους  θα έχετε πάντοτε το κεφάλι σας ήσυχο και θα μπορείτε να απολαμβάνετε την ποδηλατάδα σας εντός και εκτός πόλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναζητάμε την έμπνευση

Συμβουλές σε γονείς για το καλοκαίρι: Ο απόλυτος οδηγός!

Το καλοκαίρι ξεκινά και όσοι είναι γονείς, ήδη προγραμματίζουν το πώς θα περάσουν τους επόμενους μήνες παρέα με τα παιδιά τους, για να τους χαρίσουν υπέροχες καλοκαιρινές αναμνήσεις. Δες μια λίστα με τις πιο χρήσιμες συμβουλές επιβίωσης για γονείς και απόλαυσε το φετινό καλοκαίρι!

Αναζητάμε την έμπνευση

Κι όμως, η Ελλάδα αριθμεί 5 «έξυπνες πόλεις»

Οι «έξυπνες πόλεις» είναι οι πόλεις που αξιοποιούν τις σύγχρονες τεχνολογίες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και όχι μόνο. Και στην Ελλάδα έχουμε ήδη 5 προηγμένες πόλεις! Εσύ ξέρεις ποιες είναι;

Αναζητάμε την έμπνευση

Τελειώνει το προνήπιο; Μήπως ήρθε η ώρα να σκεφτείτε το μέλλον του παιδιού σας;

Σας χωρίζουν μόλις δώδεκα χρόνια από τις σπουδές του παιδιού σας, κι όσο μακρινή κι αν σας φαίνεται αυτή η εποχή, ο χρόνος κυλάει πολύ γρήγορα, οπότε καλό είναι να πάρετε από τώρα τις σωστές αποφάσεις.