Τόπος συνάντησης για εμάς που πιστεύουμε
πως τα εμπόδια είναι για να τα υπερπηδάς,
όχι για να σε σταματούν. Που σκεφτόμαστε θετικά,
αναλαμβάνουμε δράση και συμμετέχουμε σε ό τι μας αφορά.

Όταν δεν ξέρουμε, ρωτάμε

112
05 Φεβρουαρίου 2018, 11:00

Εσείς γνωρίζετε τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112;

Ακόμα κι αν δεν ξέρατε ότι η 11η Φεβρουαρίου είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, αξίζει να μάθετε όλα όσα μπορεί να σας προσφέρει σε περίπτωση που τον χρειαστείτε.
Όλους μας τρομάζει το ενδεχόμενο μιας σοβαρής αναποδιάς που μπορεί να μας συμβεί εντός ή εκτός συνόρων της Ελλάδας: ένα ατύχημα, μία κλοπή, μία επίθεση στο δρόμο. Βοηθάει, όμως, πολύ το να είμαστε προετοιμασμένοι και να γνωρίζουμε πού μπορούμε να απευθυνθούμε για σίγουρη υποστήριξη σε κάποιο επείγον περιστατικό –σε αυτή την περίπτωση στο 112, τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης.

«Κι αν δεν έχω δίκτυο ή αν το κινητό μου έχει ξεμείνει από μονάδες;» μπορεί να ρωτήσει κανείς. Το καλό με τον αριθμό 112 είναι ότι μπορείτε να τον καλέσετε δωρεάν από οποιοδήποτε τηλέφωνο, ακόμα και αν βρίσκεται εκτός δικτύου ή δεν περιέχει καν κάρτα SIM. 

Πώς λειτουργεί ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112;

Μόλις τηλεφωνήσετε, και ανάλογα με τις ανάγκες σας, η υπηρεσία του 112 θα σας στείλει άμεσα τη βοήθεια που χρειάζεστε (αστυνομία, πυροσβεστική ή ασθενοφόρο). Το μόνο που χρειάζεται είναι να διατηρήστε την ψυχραιμία σας, ώστε να μπορέσετε να τους δώσετε, σωστά και καθαρά, το όνομα, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου σας.

Αξίζει να θυμάστε ότι το 112 είναι ο μόνος αριθμός έκτακτης ανάγκης που ισχύει, χωρίς διαφοροποιήσεις, σε κάθε μία από τις 27 χώρες και σε κάθε σημείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενημερώσετε για την ύπαρξη και τον τρόπο λειτουργίας του και στα παιδιά ή τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς σας, που μπορεί να βρεθούν σε κάποια δύσκολη κατάσταση χωρίς να ξέρουν πώς να αντιδράσουν. 

Τι να κάνετε αν καλέσετε από λάθος το 112;

Και μια συμβουλή υπευθυνότητας, ώστε να αξιοποιούμε τη βοήθεια με τον καλύτερο τρόπο όλοι: αν καλέσετε κατά λάθος το 112, μην κλείσετε το τηλέφωνο χωρίς να μιλήσετε. Μιλήστε στον εκπρόσωπο που θα σηκώσει το τηλέφωνο και ενημερώστε τον ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Διαφορετικά θα κινητοποιηθεί άσκοπα βοήθεια την
οποία ίσως εκείνη τη στιγμή χρειάζονται επειγόντως κάποιοι άλλοι.

Για τον ίδιο λόγο, μην καλείτε το 112 για γενικές πληροφορίες (κυκλοφορία, καιρός κ.λπ.).

Τέλος, μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες για τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης πατώντας εδώ και μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους δικούς σας ανθρώπους, συμβάλλοντας έτσι στην διάδοσή του.

Η άποψή σας;

comments powered by Disqus
Ο λόγος ύπαρξης αυτού του ιστότοπου είναι να γίνεται συζήτηση, να ακούγονται γνώμες , να μοιράζονται προβληματισμοί. Εδώ λοιπόν, περιμένουμε τη δική σας άποψη. Προσπαθήστε το σχόλιό σας να είναι σύντομο και κατανοητό και να σέβεται τους συνομιλητές σας και τους αναγνώστες γενικά. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε υβριστικά σχόλια.

Δείτε ακόμη

Από τη στιγμή που ένας γονιός παίρνει στην αγκαλιά το παιδί του, θέλει να του παρέχει ό,τι καλύτερο μπορεί και να το κάνει να νιώθει πάντα ασφαλές. Και ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας για παιδιά είνα
Περισσότερα
Όποιος έχει, έστω και μια φορά, χάσει στη ζωή του, το πορτοφόλι, τις κάρτες, τα κλειδιά, το κινητό του τηλέφωνο ή κάποιο άλλο απαραίτητο αντικείμενο που χρησιμοποιεί καθημερινά, τότε σίγουρα ακόμα θυμ
Περισσότερα