Τόπος συνάντησης για εμάς που πιστεύουμε
πως τα εμπόδια είναι για να τα υπερπηδάς,
όχι για να σε σταματούν. Που σκεφτόμαστε θετικά,
αναλαμβάνουμε δράση και συμμετέχουμε σε ό τι μας αφορά.

Όταν δεν ξέρουμε, ρωτάμε

19 Οκτωβρίου 2015, 04:09

Όλο ακούμε για ασφάλιση και σύνταξη. Πόσα ξέρουμε όμως;

Τα νέα που αφορούν τις συντάξεις και την υγειονομική περίθαλψη των πολιτών έχουν δυο κοινά: καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο από την ειδησεογραφία και γίνονται όλο και πιο δυσάρεστα.

Εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, όπως άλλωστε και το διαδίκτυο, μας βομβαρδίζουν καθημερινά με την προοπτική ενός πραγματικού αδιεξόδου. Το κράτος δεν έχει τα χρήματα που απαιτούνται για συντάξεις, ενώ η κατάσταση στη δημόσια υγεία είναι αυτή που όλοι γνωρίζουμε, που καμία σχέση δεν έχει με ένα αξιοπρεπές ευρωπαϊκό σύστημα υγείας.

Το θέμα απασχολεί τους πολίτες, αλλά και τους πολιτικούς και τους παράγοντες της ιδιωτικής ασφάλισης. Αποτέλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, κεντρικό θέμα προβληματισμού και συζήτησης και στο 17ο Συνέδριο της Ύδρας, που διοργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της Εurolife ERB Ασφαλιστικής, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, υπογράμμισε ότι το κράτος, ως πάροχος ασφαλιστικών υπηρεσιών, αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα προβλήματα, τα οποία μόνο με τη συμπληρωματική λειτουργία της Ιδιωτικής Ασφάλισης μπορεί να επιλυθούν. Τόνισε ότι η ασφαλιστική αγορά ανταποκρίνεται αρκετά καλά υπό τις συνθήκες και παρά το γεγονός ότι η παραγωγή ασφαλίστρων έχει μειωθεί από € 5,4 δισ. το 2009 σε λιγότερο από € 4 δισ. το 2014, οι αποζημιώσεις που καταβάλλει η αγορά κάθε χρόνο συνεχίζουν να κυμαίνονται περίπου στα € 3 δισ. το χρόνο κατά μέσο όρο.

Η συγκυρία είναι πραγματικά πολύ ευνοϊκή, καθώς η Ευρωπαϊκή Οδηγία Φερεγγυότητα ΙΙ (Solvency II) υποχρεώνει ολόκληρη την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά να λειτουργεί σε καθεστώς αξιοπιστίας, χωρίς παθολογικά φαινόμενα που γνωρίσαμε στο παρελθόν και που έπληξαν την εικόνα της ιδιωτικής ασφάλισης στα μάτια του πολίτη, κι αδίκησαν έτσι χιλιάδες συνεπείς και σκληρά εργαζόμενους επαγγελματίες στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Τώρα, εάν μια ασφαλιστική εταιρεία δεν πληροί όλα τα κριτήρια που της εξασφαλίζουν την κεφαλαιακή επάρκεια και τον σύγχρονο τρόπο λειτουργίας υπέρ του πελάτη, δεν θα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης. Έτσι ο πολίτης θα ξέρει ότι όσες Ασφαλιστικές Εταιρείες συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, καλύπτουν τα στοιχεία που θέτει η Ευρώπη και συνεπώς η σχέση του με την εταιρεία που επιλέγει θα είναι βιώσιμη.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, υπάρχει εναλλακτική λύση πέρα από τη συμπλήρωση της Κοινωνικής Ασφάλισης από την ιδιωτική; Την απάντηση έδωσε στο Συνέδριο της Ύδρας ο κ. Σαρρηγεωργίου: «Το 1970 ο μέσος Έλληνας είχε προσδόκιμο ζωής τα 71 χρόνια και έβγαινε στη σύνταξη στα 67. Είχε λοιπόν μέσο προσδόκιμο σύνταξης, να είναι συνταξιούχος δηλαδή, 4 χρόνια. Το 2011 είχε προσδόκιμο ζωής 78 χρόνια και έβγαινε στη σύνταξη κατά μέσο όρο στα 62. Άρα ζει ως συνταξιούχος περί τα 16 χρόνια. Έχεις λοιπόν να χρηματοδοτήσεις 16 χρόνια σύνταξη. Η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η ποιότητα της ζωής που κάνουμε θα συνεχίσουν να αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής. Η συντάξιμη ηλικία λοιπόν, θα αρχίσει να ανεβαίνει; Θα μείνει ίδια; Θα κατέβει; Να κατέβει δεν μπορεί, γιατί τα κρατικά ταμεία δεν έχουν τους πόρους να χρηματοδοτήσουν τόσα συντάξιμα χρόνια. Είναι επομένως σαφές πως δεν αρκεί η «τακτοποίηση» του πρώτου πυλώνα, γιατί ο πρώτος πυλώνας είναι αναδιανεμητικός. Αν θέλω να είμαι συνταξιούχος 16 χρόνια, ενώ ο πατέρας μου ήταν συνταξιούχος 4 χρόνια μέχρι να πεθάνει, πρέπει να βάλω λεφτά στην άκρη τώρα. Ως κοινωνία. Άρα χρειάζομαι ένα δεύτερο πυλώνα συντάξεων, κεφαλαιοποιητικό».

Στα σημερινά αδιέξοδα του ασφαλιστικού μας συστήματος, η λύση για ένα αξιοπρεπές εισόδημα όταν πάψουμε να είμαστε εργασιακά ενεργοί, δεν μπορεί να προκύψει αλλιώς παρά με τη συνεργασία της Κοινωνικής με την Ιδιωτική Ασφάλιση.

Η άποψή σας;

comments powered by Disqus
Ο λόγος ύπαρξης αυτού του ιστότοπου είναι να γίνεται συζήτηση, να ακούγονται γνώμες , να μοιράζονται προβληματισμοί. Εδώ λοιπόν, περιμένουμε τη δική σας άποψη. Προσπαθήστε το σχόλιό σας να είναι σύντομο και κατανοητό και να σέβεται τους συνομιλητές σας και τους αναγνώστες γενικά. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε υβριστικά σχόλια.

Δείτε ακόμη

Είναι αλήθεια πως ένας διαχειριστής πολυκατοικίας έχει πολλές υποχρεώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, εάν σκέφτεστε πως ήρθε η στιγμή για να αναλάβετε εσείς αυτή την ευθύνη. Γι’ αυτό διαβάστε τι πρέπει να γνωρίζετε για να είναι όλοι ευχαριστημένοι στην πολυκατοικία σας και φυσικά εσείς εξασφαλισμένος/η σε κάθε έκτακτη περίπτωση.


Περισσότερα

Σίγουρα, έστω μία φορά, σας έτυχε να τελειώσει η μπαταρία του κινητού την πιο ακατάλληλη στιγμή και να μην έχετε τρόπο να την φορτίσετε. Αν λοιπόν νιώθετε ότι αδειάζει γρήγορα η μπαταρία του τηλεφώνου σας, δείτε ποια έξυπνα κόλπα μπορεί να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε ενέργεια.


Περισσότερα